g.antep

Tatlıların Şahı: Baklava

Asırlardır Türk mutfağının baş tacı olan baklava, yerken beş duyuya hitap eden tek tatlı olarak tanınıyor. Peki, baklavanın iyisi nasıl anlayabiliriz? 

Baklava lezzetini, Anadolu buğdaylarından öğütülen sarı una ve tam olgunlaşmadan toplanmış “boz” denilen yağlı ve koyu yeşil Antep fıstığına borçlu. Baklavanın dayanıklılığının sırrı ise hamurun arasına konulan harcın altına irmik ve sütten oluşan bir karışım sürülmesi. Kaliteli baklavanın özelliklerinden biri de şerbetinin iyi hazırlanmış ve dengeli dökülmüş olması. Şerbeti dengelenmemiş baklavanın boğazı yaktığı ve baklavalıktan çıkarak sıradan bir hamur tatlısına dönüştüğü biliniyor. Ancak baklava ne kadar kaliteli olursa olsun, dördüncü günden sonra tadını ve rayihasını yitirmeye başlıyor. İyi bir baklava koklandığında burnunuza mutlaka tereyağı, fıstık, ceviz kokusu vermesi ve renginin altın sarısı olması gerekiyor. Her şey bir yana baklava ustalarının “sevgiyle yoğrulmayan hamurdan iyi baklava olmaz” sözü kaliteli baklavanın gerçek sırrını anlatıyor.

Hayır Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.